Kkadugi Kimchi ( Kimchi Lobak Putih)
500 gm /RM16Kkakdugi Kimchi |
Asalamualaikum wbt. Admin nak tanya, rakan-rakan suka tak makan Lobak Putih?? hehhe sebab ramai antara kita tak suka makan lobak putih. Lobak Merah Ok.. tapi lobak putih.. eee tak suka..tak suka..
Tapi tahu tak kita bahawa Lobak putih ni sebenarnya sangat banyak khasiatnya dan rasanya sebenarnya sangat sedap. Orang Korea mmg suka makan Lobak Putih. Sebab tu kulit diorang mulus.
Meh baca antara kebaikan makan lobak Putih:
1. Mengandungi Vitamin A, B1, B2,C, E, Beta Carotene, Kalsium, Zat Besi, Fosfor, Serat dan banyak lagi.
2. Penawar kepada Racun dan parasit dalam tubuh.
3. Sebagai Alternatif bagi menyembuhkan sakit batu karang dan membantu mencegah pembentukan batu karang.
4. Mengurang dan membaiki masalah kulit. Unsur detox dalam lobak putih membantu mengurangkan masalah jerawat. Lobak putih juga memilik anti oksidan.
5,Alternatif untuk menyembuhkan penyakit hati. Ia membantu untuk melenyapkan bilirubin yang berlebihan. Ia bermanafaat untuk mengatur empedu dan bilirubin dan membantu mencegah liver dari serangan infeksi yang mungkin terjadi dan membantu untuk mengubati luka.
6. Membantu mengubati Kanser kerana Vitamin C, asam folic dan anthocyanins akan mendetoksifikasi radikal-radikal bebas dan membantu penyembuhan. contohnya kanser usus, buah pingang
7. Membantu Menurunkan berat badan kerana rendah karbohidrat dan tinggi kandungan air.
8, Mengurangkan masalah buang air kecil.
dan banyak lagi, Boleh buat bacaan lanjut di:
No comments:
Post a Comment